MİRAS HUKUKU

MİRAS HUKUKU

MİRAS HUKUKU

MİRAS HUKUKU NEDİR?

Bager Hukuk Bürosu, Kişinin ölümü veya gaipliği halinde, ölen kişinin malvarlığının kimlere ve paylaştırılacağını düzenleyen hukuk dalına "miras hukuku" denir. Miras hukukunda mal paylaşımı miras sahibinin ölümünün gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle miras sahibinin ölüm durumu gerçekleşmeden hukuka göre yasal mirasçılar varis sıfatı taşımadığından herhangi bir şekilde miras hakkından bahsedilemez.

Ancak mirasın gerçek sahibi, bazı durumda vefatının öncesinde avukat ve noter onaylı vasiyetnamesini hazırlatabilir; bu tür durumda avukat vasiyetnameyi açıklar.

Türk hukuk sisteminde mirastan pay alacak kişiler zümre sistemine göre belirlenmektedir.

 Bunlar;

Miras hukuku davalarının bazı sebepleri şu şekildedir;

REDDİ MİRAS NEDİR?

Son dönemlerde Miras hukuku alanında karşılaşılan durumlardan biri de reddi miras olayıdır. Miras bırakanın yasal mirasçısı olan kişiler, çeşitli sebeplerden dolayı mirası reddedebilirler. Mirasçı olduklarını öğrenen kişilerin 3 ay içerisinde reddetme hakkı bulunmaktadır.

Reddi miras başvurusu yapmak isteyen kişilerin ilgili mahkemelere yazılı veya sözlü olarak beyan etmesi gerekir. Sulh Hukuk Hakimi tarafından yürütülen davalarda sözlü veya yazılı beyanın olmaması durumunda miras reddi geçersiz olacaktır. Bu durumda miras hukuku kişiyi direk olarak mirasçı kabul etmiştir. Miras bırakan kişinin tüm malvarlığı borç sebebiyle batık durumunda ise reddi miras talebine gerek kalmadan miras reddedilecektir.


Desteğe mi İhtiyacınız Var?

Herhangi bir konuda desteğe ihtiyacınız var ise bizlere istediğiniz anda ulaşabilirsiniz

İletişime Geç